A lőfegyvertartás- és viselés alapvető szabályai

A lőfegyver tartása és viselése

A lőfegyverekről és lőszerekről szóló törvény szerint a lőfegyvertartás fogalmába beletartozik a lőfegyvernek mind a birtoklása, viselése és a tárolása. A törvény szerint a fegyverviselés a fegyvernek az ember ruházatán vagy testén rejtett vagy nyílt módon való elhelyezését jelenti. A törvény alapján engedély szükséges a törvény „A” és „B” kategóriába tartozó tűzfegyver, lőfegyverdarab, lőfegyvernek minősülő légfegyver, a lőszer, lőszerelem, valamint hangtompító tartásához, továbbá többek között a gáz- és riasztófegyver viseléséhez. Itt szükséges kiemelni azt, hogy a gáz- és riasztófegyverek esetén csupán a viseléshez szükséges a hatóság engedélye, a lőfegyverek esetén azonban már a birtoklásukhoz, tárolásukhoz is engedély szükséges.

Gáz- és riasztófegyverek

Lőfegyverek

Tartása

Viselése

Tartása

Viselése

Bejelentésköteles

Engedélyköteles

Engedélyköteles

Engedélyköteles

Az engedélyező hatóság és az engedélyezés célja

A törvény végrehajtási rendelete szerint a lőfegyver tartására vonatkozó engedélyt a kérelmező lakóhelye, illetőleg székhelye szerint illetékes rendőrkapitányság, Budapesten pedig a Budapesti Rendőr-főkapitányság engedélyezi. A törvény szerint fegyvertartási engedély kizárólag meghatározott célokra engedélyezhető, így a törvény értelmében az alábbi célokra:

  • önvédelem;
  • munkavégzés;
  • filmgyártás;
  • színházi és hagyományőrző használat;
  • céllövészet;
  • oktatás;
  • sportlövészet;
  • személy- és vagyonvédelem;
  • vadászat.

A lőfegyvertartási engedély alapvető feltételei

A törvény a lőfegyvertartási engedély megadását szigorú feltételekhez köti, amelyek – természetes személyek esetén, általánosságban – az alábbiak:

  • A fegyvertartáshoz, fegyverhasználathoz szükséges elméleti és jártassági követelmények teljesítése;
  • 18.(tizennyolcadik) életév betöltése;
  • Teljes cselekvőképesség;
  • Büntetlen előélet, amely magában foglalja egyrészt a büntettet előélet hiányát, másrészt azt a szabályt, amely szerint ha a kérelmező a jog szerint ugyan büntetlen előéletűnek minősül, ám amennyiben büntetőjogi felelőssége a korábbiakban bizonyos bűncselekmények miatt megállapításra került, úgy fegyverviselési engedély nem kaphat. Ide sorolandó az az eset is, ha valakivel szemben a kérelem elbírálásának időpontjában büntetőeljárás van folyamatban, továbbá amennyiben a kérelmező a kérelemben a hatósággal valótlan adatot közöl.

A törvényben megtalálható azon bűncselekmények felsorolása, amelyek miatti büntetőjogi felelősség korábbi megállapítása miatt még büntetlen előélet esetén sem engedélyezhető a lőfegyver tartása.

 

A törvény szerinti szigorú feltételek teljesítése esetén a 16. (tizenhatodik) életévét betöltött kiskorú részére is engedélyezhető a fegyvertartás.

A lőfegyver tartására jogosult személy kötelezettségei

A kizárólag 7,5 joule vagy ennél kisebb csőtorkolati energiájú működőképes tűzfegyvert, a légfegyvert, a festéklövő fegyvert, gáz- és riasztófegyvert a hozzá tartozó lövedékektől, tölténytől elkülönítve, jól zárható helyen úgy kell tárolni, hogy ahhoz illetéktelen személyek ne férjenek hozzá.

A működőképes lőfegyvert a tartására jogosult személy által állandóan lakott vagy rendszeresen, illetve alkalmanként visszatérő módon látogatott lakásban ürített állapotban, a számottevő mértékű külső erőhatásnak is ellenálló anyagból készült és biztonsági zárral ellátott szekrényben, illetéktelen személyektől elzárva kell tárolni. Rövid lőfegyvert (hétköznapi értelemben: pisztolyt) a falhoz, padlóhoz vagy szekrényhez rögzített, a számottevő mértékű külső erőhatásnak is ellenálló anyagból készült és biztonsági zárral ellátott dobozban is lehet tárolni. A lőszert a lőfegyvertől elkülönítve, a számottevő mértékű külső erőhatásnak is ellenálló anyagból készült és biztonsági zárral ellátott szekrényben vagy falhoz, padlóhoz, szekrényhez rögzített, a számottevő mértékű külső erőhatásnak is ellenálló anyagból készült és biztonsági zárral ellátott dobozban, illetéktelen személyektől elzárva kell tárolni.

A működőképes lőfegyvert kizárólag kiürített állapotban, olyan helyen lehet tisztítani, ahol az más személy életét és testi épségét nem veszélyezteti.

A lőfegyver tartására jogosult köteles a személyes adataiban bekövetkező változást, így különösen lakcímének, tartózkodási címének változását a rendőrség részére 8 napon belül bejelenteni.

A lőfegyvert és tartozékait meghatározott időközönként a lőfegyverek és lőszerek vizsgálatára kijelölt szerv részére be kell mutatni és a lőfegyver vizsgálatát ellenőriztetni kell.

A munkavégzési célú lőfegyvert a munkakör, illetőleg a munkaviszony megszűnését követő 5 napon belül a rendőrség részére be kell szolgáltatni.

A lőfegyver tartására, illetve gáz- és riasztófegyver viselésére jogosító engedély elvesztését, eltulajdonítását haladéktalanul jelenteni kell az illetékes rendőrkapitányságnak.

Az önvédelmi célú lőfegyver tartására engedéllyel rendelkező személy köteles évente legalább egy alkalommal lőgyakorlaton részt venni, és a lőtérnapló alapján kiállított igazolást nyolc napon belül a lakóhelye szerint illetékes vármegyei (fővárosi) rendőr-főkapitányságnak leadni.

A lőfegyver viselésének részletszabályai

Lakott területen, közterületen, nyilvános helyen, közforgalmú közlekedési eszközön működőképes hosszú lőfegyvert csak ürítve, tokban, működőképes rövid lőfegyvert, gáz- és riasztófegyvert üres tárral, a fegyver és a lőszer (töltény) elkülönített csomagolásával, zárt dobozban vagy egyéb zárt tárolóeszközben szállítható, amelynek során az engedélyes köteles megtenni minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy a lőfegyverhez, a gáz- és riasztófegyverhez, illetve a lőszerhez illetéktelen személy ne férhessen hozzá. Ez alól a vadászatra jogosult személy élvezhet kivételt néhány esetben.

Lakott területen, közterületen, nyilvános helyen, közforgalmú közlekedési eszközön önvédelemre, személy- és vagyonvédelemre engedélyezett rövid lőfegyvert, viselési engedély esetén gáz- és riasztófegyvert betárazva, a véletlen elsülés ellen biztosítva, rejtve lehet viselni. A rejtett módon való viselés alól a személy- és vagyonvédelemre engedélyezett rövid lőfegyver tartója élvez kivételt. Tehát a testen vagy ruházaton kizárólag az az engedélyes viselheti a lőfegyverét, akinek azt a hatóság személy- és vagyonvédelem céljából engedélyezte.

Az, aki szeszes italtól befolyásolt állapotban, illetve, ha szervezetében kábítószer, illetve pszichotróp anyag van, fegyverét nem viselheti és működőképes lőfegyverét, illetve gáz- és riasztófegyverét nem használhatja.

A fegyverviselési engedély kérelem

A fegyverviselési engedély megadása iránti kérelmet akár személyesen, akár elektronikus úton be lehet nyújtani az illetékes rendőrkapitányság részére. Az alábbiakban az elektronikus út kerül részletezésre.

  1. A https://ugyintezes.police.hu/webhelyen „Bejelentkezés ügyfélkapuval” menüponton az ügyfélkapus felhasználónév és jelszó megadásával lehet bejelentkezni a rendőrség elektronikus ügyintézési felületére.
  2. Az elektronikus ügyintézési felületen az „Új ügy indítása”, majd „Igazgatásrendészet”, illetve „Polgári lőfegyver ügyintézés, engedélykérelmek” menüpont alatt találhatóak a benyújtható kérelem formanyomtatványok. 
  3. Az elektronikus űrlapot értelemszerűen, valós adatokkal kell kitölteni.
  4. A csatolmányokat „PDF” vagy „JPG” formátumban lehet feltölteni.
  5. Az elektronikus űrlap véglegesítése, „aláírása”.
  6. Űrlap beküldése.
  7. Fizetni bankkártyával vagy banki utalással lehetséges. Banki utalás esetén az ügyszámra kell hivatkozni a közlemény rovatban.

Az illetékes rendőrkapitányság postai úton küldi meg a fegyvertartási engedélyt.

A fegyverrel elkövetett jogtalan támadás

A fegyverrel elkövetett bűncselekmények, valamint a fegyver használatával történő jogos védelem témaköre a jelen tájékoztató kereteit már meghaladná, ugyanakkor a fegyverek vonatkozásában fontosnak tartjuk az alábbiak kiemelését. A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény (Btk.) értelmében a lőfegyverrel, illetőleg a lőszerrel való visszaélés büntetendő. Aki a lőfegyver tartására, illetve a lőfegyverrel kapcsolatos tevékenység végzésére engedéllyel rendelkezik és az engedély által megszabott kereteket betartva jár el, úgy nem követi el a lőfegyverrel vagy lőszerrel való visszaélés bűntettét. Azonban aki az engedéllyel tartott lőfegyverét engedéllyel nem rendelkezőnek átadja, az bűntett miatt 2 (kettő) évtől 8 (nyolc) évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A Btk. szerint amennyiben valaki fegyverrel jogtalanul megtámad egy másik személyt, ezt a támadást úgy kell tekinteni, mintha a védekező életének kioltására irányult volna. Ez erősen leegyszerűsítve azt jelenti, hogy azt, aki fegyverrel támad egy másik személyre, annak a támadónak az élete – az eset összes körülményének értékelésétől függően – a jogos védelem keretein belül büntetlenül kioltható.

Jelen cikk nem minősül jogi tanácsadásnak. Minden ügy és jogi helyzet egyedileg ítélhető és ítélendő meg.

Budapest, 2024. március 02.